Handgemaakte keramiek

Ben jij of is jouw organisatie op zoek naar een uniek, handgemaakt en ambachtelijk cadeau-idee? Zoek je iets origineels om mee te geven als doopsuiker of trouwbedankje?

Het proces

Graag start ik met een beetje meer uitleg over klei en het proces tot keramiek.

Klei is een minerale stof en is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Na het vormen ondergaat de klei een droogproces vooraleer hij gebakken kan worden. Tijdens het droogproces zal de klei krimpen.

Daarna moet de klei zeker een week tot twee weken drogen, afhankelijk van de dikte van het werk. Dan volgt wat we noemen de “biscuitbak” op minstens 950 graden in een keramiekoven. Zelf heb ik een keramiekoven van het merk Rohde. Het bakken neemt best wat tijd in beslag, meestal 24 uur voor ik de oven opnieuw kan openen.

Nadien ga ik het werk glazuren. Glazuur bestaat uit een smeltmiddel, een glasvormer, een stabilisator en eventueel wat oxides en andere stoffen die voor kleur, effect of textuur zorgen. Glazuur breng ik aan met de kwast of door het stuk in glazuur onder te dompelen.

Nadat het glazuur droog is gaat alles opnieuw de oven in. Naargelang het gebruikte glazuur, stel ik de oven in op een temperatuur tussen de 1060 en de 1300 graden. Vervolgens moeten de stukken opnieuw traag afkoelen. Dit proces neemt weer een 24 uur in beslag.

Hou er dus rekening mee dat tussen de opdracht en de oplevering, makkelijk een maand tijd kan zitten.

Zelf vind ik klei zo een dankbare materie. Het is enorm vormbaar, met niets te vergelijken en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zelf focus ik op handopbouw en werk ik met (zelfgemaakte) mallen. Alles wat ik maak kan op maat gemaakt worden en gepersonaliseerd worden. Zo mocht ik al creaties ontwerpen en maken voor trouwfeesten, doopfeesten en bij een overlijden.

Al mijn werk is steengoed. Wat betekend dat het helemaal veilig en geschikt is voor de vaatwasser, microgolfoven en oven.

Bent jij of is jouw organisatie dus op zoek naar een uniek, handgemaakt en ambachtelijk cadeau-idee? Zoek je iets origineels om mee te geven als doopsuiker of trouwbedankje? Stuur me snel een mailtje en we bekijken samen wat mogelijk is binnen uw smaak en budget en helemaal op maat voor jouw gelegenheid of feest.

Mijn keramiek in jouw winkel? Dat kan!

Mijn keramiek is te koop in mijn eigen winkel: De Handleiding, Nekkerspoelstraat 26 te 800 Mechelen. Ben je als winkel geïnteresseerd om mijn producten ook in jouw (online) winkel aan te bieden? Stuur een mailtje en dan kom ik graag eens langs met een aantal producten die passen bij jouw winkel of stellen we samen een uniek assortiment voor jouw winkel samen.

Kaarsen met ecologische was

Voor de kaarsen in keramiek werk ik samen met mijn tante van Made By Kristel. Zij is een erkende ambachtvrouw en vult de keramieken kaarsenpotjes met ecologische vegan koolzaadwas. Deze kaarsen kunnen uiteraard ook gepersonaliseerd worden. Het is ook steeds mogelijk om nadien bij haar de potjes te laten hervullen tegen een democratische prijs.

Dit zeggen zij

“Wij kregen bordjes cadeau gemaakt door Anke, ze maakte voor iedereen in ons gezin een bordje met naam op van elk gezinslid. De kinderen dekken sindsdien met plezier de tafel :D”

Sarah en Geert

“We zijn Anke zo dankbaar voor de super mooie doopkaars van ons zoontje. We lieten haar veel vrijheid en toch maakte ze helemaal wat we in gedachten hadden en meer. Ook de bijpassende kleine kaarsjes als bedankje voor de grootouders en meter en peter, maakten het helemaal compleet.”

Kathleen

“Zo blij met mijn ringholder en matching juwelenschaaltje. Een echte blikvanger in onze badkamer, ik krijg er regelmatig complimentjes over.”

 

Sofia

Heb jij ook interesse in een mooie samenwerking?